آخرین باری که شما از 118، دفترچه تلفن، روزنامه یا ابزارهای مشابه آن ها برای جستجو یا پیدا کردن اطلاعات یک فرد، شرکت یا سازمان استفاده کرده اید، کی بوده است؟
دوستان یا خانواده تان چطور؟
آخرین باری که آن ها از این ابزارها برای دستیابی به اطلاعات استفاده کرده اند، کی بوده است؟
احتمالا مجبور باشید برای به خاطر آوردن پاسخ این سوالات کلی فکر کنید و به ذهن خود فشار بیاورید، زیرا امرزه بسیاری از ما برای بدست آوردن لیست نام ها، تحقیقات بازار، مشاهده نظرات مشتریان و … از جستجو در اینترنت بهره می بریم.

اینترنت فضا و شیوه کسب و کار را در دنیا دگرگون کرده است و در صورتی که بخواهید وارد این فضا شوید و به موفقیت دست یابید لازم است که ابتدا به خوبی کسب و کار اینترنتی را بشناسید
آمارها نشان می دهد که روزانه 6 میلیارد سرچ از طریق موتورهای جستجو انجام می شود. 6 میلیارد! شاید باورکردنی نباشد اما حقیقت دارد.
تحقیقات نشان داده است که میزان استفاده از اینترنت فضای کسب و کار را به کلی دگرگون کرده است و خود نشان از اهمیت روزافزون راه اندازی کسب و کار اینترنتی و حضور در فضای آنلاین دارد. زیرا مصرف کنندگان به نحو فزآینده ای از اینترنت برای برطرف ساختن نیازهای خود استفاده می کنند.
اهمیت این موضوع تا حدی است که واژه کسب و کار اینترنتی این روزها به واژه ای نام آشنا در ادبیات مردم جامعه تبدیل شده است. اما کسب و کار اینترنتی چیست که این همه در خصوص آن صحبت می شود؟
- آیا این همه داستان های عجیب و غریب که در خصوص کسب درآمد از اینترنت شنیده می شود واقعیت دارد؟
- شما محصولات و خدماتی دارید که مورد استقبال مشتریان محلی قرار گرفته است آیا فضای اینترنت هم مناسب شماست؟
- علی در دوران دانشجویی اش تدریس خصوصی انجام می داد و حال فارغ التحصیل شده است، آیا می تواند از طریق آموزش و تدریس در فضای اینترنت هم پولی به حیب بزند؟
- حسن، احمد، محمود و غلام هم هر کدام تخصص هایی دارند که می توانند برای گروهی از افراد مفید باشد، توصیه تان به آن ها چیست؟ آیا راه اندازی یک وبسایت می تواند به آن ها کمکی بکند؟
فهرست مطالب
روند کسب و کار در دو دهه اخیر
برای پاسخ به این سوال ها بیایید ابتدا تاریخچه مختصری از روند کار و کاسبی، مشاغل و خرید و فروش و بازاریابی را در یکی دو دهه اخیر مورد بررسی قرار دهیم.
حدود 15 یا 20 سال قبل مغازه داران اجناسی را از عمده فروش ها می خریدند و در محل کار خود به مشتریان با مبلغ مختصری که روی اجناس می کشیدند می فروختند. کم کم با پیشرفت تکنولوژی پدیده جدیدی به نام اینترنت ظهور کرد و فضای خرید و فروش اجناس را متحول نمود.
مردم به تدریج به دلیل راحتی بیشتر به خرید اینترنتی روی آوردند و با ظهور غول های خرده فروشی آنلاین مثل آمازون روز به روز عرصه بر کسب و کارهای کوچک تنگ تر شد.
فرض کنید که شما محصولی دارید که در بازارهای محلی مشتریان شما به شدت کاهش یافته و به دنبال فروش بیشتر آن هستید.
از دوستانتان می شنوید که فلان کسبه بازار، برای خود وب سایتی راه اندازی نموده و اجناس خود را در فضای آنلاین به فروش می رساند و کاروبارش هم سکه شده است.
شما که فردی عملگرا هستید به سرعت نکته را می گیرد، یک وب سایت راه اندازی می نمایید و محصولات خود را قرار می دهید و چند ماهی به بازاریابی مشغول می شوید و کم کم بر تعداد بازدیدکنندگان و مشتریان شما افزوده شده و فروشتان به مراتب افزایش می یابد.
کسب و کار اینترنتی دقیقا همین است یعنی عرضه، بازاریابی و فروش کالا و خدمات از طریق اینترنت. به عبارت دیگر کسب و کار اینترنتی به نوعی از کسب و کار اطلاق می شود که در فضای اینترنت پایه ریزی می شود.
با رشد فناوری و فرا گیر شدن اینترنت در دهه های اخیر و به خصوص پیدایش موبایل های هوشمند در سال 2007 شکل جدیدی از کسب و کار موسوم به کسب و کار اینترنتی پدید آمد.
بررسی تاریخچه ی کسب و کارهای آنلاین نشان می دهد که اولین شغل های اینترنتی در حدود سال 1995 بوجود آمدند.
اما یک شغل چه ویژگی هایی باید داشته باشد که بتوان به آن مفهوم اینترنتی را نیز اضافه کرد؟
تعریف رسمی کسب و کار اینترنتی
اگر به صفحه Electronic business در دانشنامه ویکیپدیای انگلیسی مراجعه نماییم تعریف کسب و کار اینترنتی اینگونه بیان شده است:
“کسب و کار آنلاین یا کسب و کار الکترونیکی شکلی از کسب و کار یا معامله تجاری است که به اشتراک گذاری اطلاعات از طریق اینترنت را شامل می شود”
همچنین در تعریفی دیگر بیان شده است که : “کسب و کار آنلاین، به مشاغلی اطلاق می شود که فعالیتهای کلی یا جزئی خود را از طریق اینترنت انجام می دهند و از فروش آنلاین درآمد کسب می کنند”
در برخی منابع از فروش کالاها و ارایه خدمات از طریق اینترنت و شبکه های اجتماعی به کسب و کار اینترنتی یاد شده است.

چرا باید کسب و کار اینترنتی داشته باشیم؟
برای پاسخ به سوال دلایل راه اندازی کسب و کار اینترنتی بیایید تصور کنیم امروز اولین روز ژانویه سال 2050 میلادی است.
شما تازه از خواب بیدار شده اید و برای شستن دست و صورت خود به زور از رختخواب بیرون می آیید، به سمت دستشوئی می روید، شیر آب را باز می کنید و دستانتان می شویید و سپس آن را پر از آب می کنید و به سمت صورت خود می آورید که آبی هم به صورتتان بزنید.
اما اجازه دهید! کمی صبر کنید! آیا می توان تصور کرد که در سال 2050 هنوز هم شست و شوی دست و صورت توسط خود فرد صورت گیرد؟!
کسی چه می داند شاید تا آن موقع نوع بشر به شکل یا جنبه جدیدی از فناوری دست پیدا کند (همانطور که اینترنت بوجود آمد) که این عمل به صورت خودکار، توسط ربات ها یا به هر شکل دیگری و بدون دخالت فرد قابل انجام باشد.
تغییرات سریع فضای کسب و کار
کسب و کار هم به همین شکل است. آیا فضای اکنون کسب و کار با 20 یا حتی 10 سال قبل یکسان است؟ مسلما نه. قواعد بازی به کل عوض شده است.
اگر روزی در دنیای ما توان و زور بازو سرمایه بود، به زودی پول جای آن را گرفت و در دنیای امروز که عصر اطلاعات است دانش تخصصی حرف اول و آخر را می زد.
فضای کسب و کار دائما در حال تغییر بوده و بازارهای جدید بوجود می آیند و بازارهای قدیمی از بین می روند.
حتی ممکن است تا آن موقع تکنولوژی هایی پدید آید که اصلا نیازی به کسب درآمد از طریق اینترنت و مشاغل فضای مجازی هم نباشد.
یادم می آید حدود 15 سال قبل شاید سال 1385 یا 1384 که چند سالی بود بحث فناوری نانو در کشور داغ شده بود در مجله ای خواندم که ارتش آمریکا به دنبال تولید الیافیست که با استفاده از این فناوری، دیگر نیازی به شست و شوی لباس سربازان نباشد و الیاف لباس ها دارای خاصیت خودتمیزکنندگی باشند.
اما این بحث ها چه ارتباطی به پاسخ سوال فوق دارد؟
راستش را بخواهید این مطالب را بیان کردم تا به شما دوست گرامی دید مختصری در خصوص تغییرات سریع علم و مسایل پیرامونی در زندگی شخص مان بدهم که سبب شده همه چیز در دوروبر ما به سرعت تغییر نماید.
آینده نگری و حرکت به جلو
این تغییرات در بسیاری از جنبه ها به افزایش کیفیت زندگی کمک کرده است اما مشکل اینجاست که در صورتی که نتوانیم خود را با این تغییرات هماهنگ نماییم ضررهای جبران ناپذیری به خودمان و آیندگان ما (منظورم بحث فردی است یعنی فرزندانمان و نه جامعه هر چند ممکن است به جامعه هم ضررهای فراوانی وارد شود) وارد خواهد شد.
این مساله سبب خواهد شد همانطور که بسیاری از ما ردپای بسیاری از شکست ها و مشکلات خود را در عدم آینده نگری و زاویه دید کوتاه گذشتگان خود می بینیم، فرزندان ما نیز بسیاری از مشکلات و عدم توفیق های خود را از چشم ما ببینند پس بهتر است از همین حالا به فکر باشیم، با تغییرات هماهنگ شویم و قدمی رو به جلو برداریم.
اگر متوجه شده باشید شاید یکی از مهمترین دلایل برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی همین تغییرات سریع باشد.
نگاهی به اطراف خود بیندازید. اکنون نسبت به 15 سال پیش چه تغییری کرده است.
آن موقع درصد کمی از افراد از اینترنت خرید انجام می دادند اما اکنون شاید کسی را در کشور یا خانواده ای را نتوان پیدا کرد که دستکم یکی از اعضای آن چیزی از دیجی کالا نخریده باشد. پس تا دیر نشده باید دست به کار شوید.
ضرب المثل معروفی در ادبیات ما وجود دارد که می گوید: خواهی نشوی رسوا همرنگ جماعت باشد. اکنون جماعت بزرگی در کشور ما به دنبال راه اندازی وب سایت و کسب درآمد اینترنتی هستند پس شما هم دست بجنبانید.
اگر بخواهید با موج های مختلف فناوری که یکی پس از دیگری دنیا را درمی نوردد همراه باشید بایستی به روز باشید و با تغییرات همراه شوید تا بتوانید در آینده بهره بیشتری از آن ها ببرید.
احتمالا برای شما هم پیش آمده است که موفقیت فردی را ببینید یا در مورد آن بشنوید و با خود بگوید ای داد و بیداد من هم این را می دانستم.
ای کاش چند سال قبل فلان کار را انجام می دادم یا فلان چیز را می خرید یا فلان سرمایه گذاری را انجام می دادم یا من در ابتدای ظهور بیت کوین در مورد آن اطلاع داشتم ای کاش همان موقع تعدادی از آن را می خریدم و بسیاری موارد دیگر …. .
اما پشیمانی سودی ندارد و باید دست به عمل بزنید و هم اکنون شروع کنید …
اگر نیاز است آموزش ببینید، آن را همین الان شروع کنید.
اگر لازم است چیزی را در خود یا زندگی تان تغییر دهید، همین الان انجامش دهید. فردا دیر است.
بحران اقتصادی و شرایط نامطمئن
یکی دیگراز دلایل راه اندازی وب سایت بحران های اخیر در جهان و بخصوص در کشورمان است.
بحران کرونا را در نظر کنید. چه تغییراتی در زندگی ما بوجود آورده است؟
روزی نیست که توصیه و درخواست ماندن در خانه را از کسی نشنویم. همین مساله سبب شده است که خرید اینترنتی رونق بیشتری بگیرد. علاوه بر این ما در شرایط تحریم به سر می بریم و بخش صنعت با مشکلات عدیده ای مواجه است که سبب شده بسیاری از کارخانه ها و کارگاه ها تعطیل شود و بسیاری از شغل ها نابود گردد.
یکی از بخش هایی که می تواند علاوه بر ایجاد اشتغال به رونق کسب و کارها کمک کند بازار آنلاین و شغل های اینترنتی است.
جوان بودن کسب و کارهای آنلاین در ایران
از طرفی کسب و کارهای آنلاین در کشور ما هنوز در ابتدای راه هستند و ما فاصله زیادی با کشورهای پیشرفته داریم و بایستی از این فرصت نهایت بهره را برد.
تصور کنید اگر شما در کشوری انگلیسی زبان زندگی می کردید و قصد داشتید یک فروشگاه اینترنتی یا حراجی آنلاین راه اندازی کنید. رقبای شما کدام وب سایت ها بودند؟
آیا می توانستید با غول هایی مانند آمازون، ebay، والمارت، تارگت، علی بابا، علی اکسپرس، بست بای، Etsy ، IKEA و … رقابت نمایید.
حداقل من چنین فکر نمی کنم. حتی تصورش هم وحشتناک است! حتی این ها نمونه کوچکی از هزاران وب سایت کوچک و برزگ با خدمات منحصربه فرد می باشند.
نیاز به سرمایه پایین تر و جبران آن با دانش و تخصص
از دیگر دلایل راه اندازی کسب و کار اینترنتی نیاز به سرمایه کم و پایین بودن هزینه های تبلیغات آنلاین است.
در شرایط حاضر آیا شغلی یا کسب و کاری را سراغ دارید که در کمترین زمان ممکن و با کمترین سرمایه و هزینه بتوان آن را شروع کرد.
در روند مدیریت و کسب درآند از یک وب سایت مهمترین عامل بازاریابی و تبلیغات شما محتوای شماست.
تولید محتوای مناسب، کاربرپسند و سئو شده سبب می شود که کاربران از طریق جستجو در گوگل و سایر موتورهای جستجو به وب سایت شما وارد شوند و در واقع تنها هزینه شما برای این نوع تبلیغ زمان، انرژِی و تخصص شماست.
شکل های مختلف کسب درآمد
یکی از مهمترین دلایل دیگر لزوم راه اندازی وب سایت امکان کسب درآمد به شکل های مختلف است.
اگر فردی از استعداد، دانش و یا تخصص خاصی برخوردار باشد می تواند با ارائه آن در سطح اینترنت به کسب درآمد بپردازد که در واقع همان فروش اطلاعات و دانش تخصصی و خدمات مربوط به آن است.
اگر کسی کالا یا خدمات خاصی دارد می تواند با راه اندازی یک فروشگاه اینترنی یا وب سایت خدماتی به کسب درآمد بپردازد.
ده ها روش دیگر نیز برای کسب درآمد اینترنتی وجود دارد.
حتی ممکن است شما به هیچ عنوان صاحب حتی یک قلم کالا نباشید ولی بتوانید درآمدی فوق العاده بدست آورید.
به عنوان مثال اگر فردی در بازاریابی و مارکتینگ تخصص دارد می تواند برای محصولات دیگران به بازاریابی بپردازد (همکاری در فروش).
در مقاله هایی دیگر به بررسی راهکارها و روش های کسب درآمد از اینترنت ، کسب درآمد از منزل و همچنین راه اندازی وب سایت و فروشگاه اینترنتی با کمترین سرمایه و هزینه اولیه پرداخته ام و مدل های مختلف آن را بررسی کرده ام که می توانید آن ها را در مقاله های کسب درآمد از منزل و راه اندازی کسب و کار بدون سرمایه مطالعه کنید.
سخن معروفی توسط بیل گیتس موسس مایکروسافت نقل شده است که می گوید: “اگر کسب و کار شما اینترنتی نباشد، دیگر کسب و کار نیست”

اگر هنوز هم در راه اندازی وب سایت تردید دارید احتمالا به این نکته توجه نکرده اید که نگاهی به روند تغییرات فضای کسب و کار در یکی دو دهه گذشته بیان کننده پدیده هایی شگرف و تامل برانگیز است:
- بزرگترین شرکت ارائه دهنده خدمات جابجایی مسافر در دنیا یعنی Uber، بدون آنکه مالک حتی یک دستگاه تاکسی باشد خدمات خود را به مشتریان ارائه می دهد.
- بزرگترین شرکت ارائه دهنده فضای اسکان مسافر در دنیا یعنی Airbnb، بدون آنکه مالک حتی یک هتل، مسافرخانه یا خانه باشد، خدمات اسکان خود را به مشتریان ارائه می دهد.
- بزرگترین شرکت ارائه دهنده خدمات خرده فروشی در دنیا شرکت Alibaba است حال آنکه موجودی انبارش، صفر است.
- بزرگترین و مشهورترین شرکت ارائهدهنده محتوا (Facebook)، خود هیچگونه محتوایی تولید نمیکند؛
- باارزش ترین پلتفرم در حوزه عکس (Instagram)، محصول شرکتی است (Facebook) که خود نه در حوزه عکاسی فعالیتی می کند و نه فروشنده دوربین عکاسی است.
به این فهرست بسیاری شرکت های دیگر مانند تلگرام، واتس اپ، اسکایپ و … را نیز می توان اضافه کرد.
- عمر غول دنیای جستجوی اینترنتی یعنی شرکت گوگل به 25 سال هم نمی رسد و حتی ثروتمندترین فرد دنیای امروز یعنی جف بزوس مالک آمازون هم صاحب یک بیزنس آنلاین است.
- در حوزه آموزش نیز غول هایی مانند لیندا، یودمی، coursera و udacity ظهور کرده اند.
و شاید از همه عجیبتر این نکته باشد که، 15 تا 20 سال قبل هیچ کدام از این شرکت ها حتی وجود خارجی هم نداشتهاند! و عمر بسیاری از آن ها به ده سال هم نمی رسد.
این روند در کشور ما هم کاملا به چشم می آید. شرکت هایی مانند دیجی کالا، تخفیفان، اسنپ و تپ سی را تصور کنید. آیا کسی گمان می کرد که این شرکت ها به این سرعت بزرگ شوند و خدماتشان را به تمامی نقاط کشور گسترش دهند؟
دیگر دلایلی که می توان برای راه اندازی کسب و کار الکترونیکی ذکر کرد عبارتند از:
یک جستجو ساده در گوگل می تواند به معنای یک مشتری جدید باشد
سارا پس از آنکه سال ها به آرایشگاه دورا می رفته است، از سبک آرایشگرش خسته شده و می خواهد آرایشگاه جدیدی را امتحان کند.
وی مطمئن نیست که کجا برود، بنابراین در شبکه های اجتماعی به پرس و جو می پردازد و چندجایی را به وی توصیه می کنند که یا خیلی گران هستند و یا برنامه کاری شان شلوغ است و به این زودی ها به او وقت نمی دهند.
پس او به جستجو در گوگل می پردازد و موتور جستجوی هوشمند گوگل چندین پیشنهاد براساس جستجوی محلی به وی می دهد که برخی از نام ها برای وی آشناست و برخی دیگر را تاکنون نشنیده است.
یکی یکی وب سایت آن ها را بررسی می کند و به مقایسه ساعات کاری و قیمت آن ها می پردازد و اگر نمونه کاری از مشتریان قبلی سالن ها هم در وب سایت وجود داشته باشد، آن ها را نیز بررسی می کند.
سپس برمبنای نتایج جستجو و همچنین بررسی و مقایسه هایی که انجام داده است، تصمیم گیری می کند و سالن زیبایی رویال را انتخاب می کند. اما می دانید نکته جالبش چیست؟!
اینکه سارا از آن زمان به بعد به مشتری ثابت آرایشگاه رویال تبدیل شده است. در واقع یک جستجوی کوچک در گوگل او را به مشتری دائمی سالن زیبایی تبدیل کرد.
فکر می کنید کسب و کار شما با حضور در فضای آنلاین، چند مشتری می تواند جذب کند؟ سالانه شما چند مشتری را به دلیل نداشتن وب سایت از دست می دهید؟ خوب است که به این موضوع به دقت فکر کنید.
نیمی از کسب و کارها در آمریکا وب سایت ندارند و این موضوع در ایران به مراتب بیشتر است
بله این گفته کاملا درست است.
علیرغم رشد تعداد کامپیوترها، تلفن های هوشمند و گوشی های تلفن همراه و فراگیرشدن استفاده از اینترنت، برخی از کسب و کارها هنوز ارزش حضور در فضای آنلاین را درک نکرده اند.
نتایج حاصل از یک نظرسنجی که توسط وب سایت CNBC انجام شده است نشان می دهد که 45 درصد از کارآفرینان آمریکایی وب سایت تجاری ندارند.
این آمار در ایران به مراتب بیشتر است و شاید بتوان ادعا کرد که حدود 80 درصد کارآفرینان ایرانی وب سایت تجاری ندارند.
بسیاری از کسب و کارهای اینترنتی در آمریکا متکی بر پیج فیسبوک و در ایران مبتنی بر پیج اینستاگرام یا کانال تلگرام بوده و تصور می کنند برای داشتن وب سایت به اندازه کافی بزرگ نیستند یا بودجه آن ها محدود است.
اما نگاهی گذرا به افراد در مکان های عمومی، رستوران ها، مراکز خرید یا فضای دیگر بیان کننده آن است که افراد بیشماری با استفاده از تلفن های همراه خود به اینترنت متصل هستند و به هیچ وجه نباید این مساله را نادیده گرفت.
در آینده نزدیک (و حتی همین الان) بسیاری از کسب و کارها پیشرو بودن در بازار یا پتانسیل پیشرو بودن را به دلیل عدم راه اندازی وب سایت از دست خواهند داد.
آیا شما در جستجوی راهی برای غلبه بر رقبای خود در بازار هستید؟ پس راه اندازی یک وب سایت اولین کاری است که باید انجام دهید. برخی از رقبای شما وب سایتی ندارند پس در فضای آنلاین هم دیده نمی شوند. برخی هم دارای وب سایت هستند پس حداقل یک گام از شما جلوترند.
وب سایت در تجارت الکترونیک سبب جلب اعتماد مشتری می شوند
اعتماد اساس هرگونه ارتباطی است و در ارتباطات تجاری نقشی به مراتب مهم تر داراست.
هیچ کس دوست ندارد به شرکتی که اعتمادی به آن ندارد، پول بپردازد.
اگر در شرایط امروز بازار اموری تجاری شما وب سایتی نداشته باشد، احتمالش کم است که مشتریان با شما وارد معامله شوند.
نتایج حاصل از تحقیقی که توسط شرکت Verisign انجام شده است نشان می دهد که 84 درصد از مشتریان معتقدند که تجارت با کسب و کاری که دارای یک وب سایت معتبر است از تجارت با کسب و کاری که فاقد وب سایت است مطمئن تر و قابل اعتماد تر است.
این بدان معناست که اگر مصرف کننده ای به صورت اتفاقی کسب و کار شما را در کانال های اجتماعی یا اپ های موبایل و … پیدا کند، اگر وب سایت ندارید احتمالش کم است که به راحتی به شما اعتماد کند و به جای شما با رقبایتان به همکاری خواهند پرداخت. داشتن وب سایت احتمال خرید از شما را تا حد زیادی بالا می برد.
پس به رقبایتان اجازه ندهید که مشتریان شما را تصاحب نمایند تنها به این دلیل که برای خود وب سایت راه اندازی نکرده اید.
یک وب سایت 24 ساعته کسب و کار شما را تبلیغ می کند.
مشتری از طریق وب سایتتان در هر زمانی می تواند با برند شما ارتباط برقرار کند. یک وب سایت در یک آن می تواند اطلاعات شرکت شما را برای هزاران مشتری فراهم آورد و می تواند در هر نقطه، مکان یا زمان برند شما را تبلیغ نماید. وب سایت شما وفادارترین کارمند شماست زیرا هرگز شما را ترک نمی کند و 24 ساعت شبانه روز، 7 روز هفته و 365 روز سال برایتان کار می کند.
یک وب سایت که با فلسفه تجاری حساب شده، مناسب و در راستای اهداف کسب و کار شما طراحی شده باشد به صورت مداوم با مشتریانتان ارتباط برقرار می کند و همواره و به شکلی خستگی ناپذیر بیزنس شما را تبلیغ می نماید. در حالیکه هیچ کارمندی قادر به این کار نیست.

تفاوت کسب و کار آنلاین و کسب و کار سنتی
در شکل سنتی کسب و کارها فروشندگان و خریداران یکدیگر را ملاقات می نمایند و معامله اتفاق می افتد اما در فضای آنلاین فروشندگان محصولات خود را در دنیای وب به نمایش می گذارند و خریداران محصولات را بدون ملاقات با فروشندگان، خریداری نموده و هزینه را با استفاده از روش های پرداخت اینترنتی، پرداخت می نمایند.
یکی از تفاوت های بزرگ شغل های اینترنتی با کسب و کار فیزیکی این است که در فضای اینترنت شما از پتانسیل رشد بسیار بالاتری برخوردار هستید.
اگر شما یک مغازه دار در فلان خیابان یا فلان چهارراه باشید در روز چه تعداد از افراد از محل کار شما عبور می نمایند و چه تعداد از آن ها را می توان مشتری بالقوه در نظر گرفت؟
شاید 100، 200 یا حداکثر 500 نفر.
در مقایسه با مغازه داران و فروشندگان محلی در فضای آنلاین ایران شما حداقل با 50 میلیون فرد مواجه هستید که روزانه از طریق کانال های مختلف (گوگل، شبکه های اجتماعی، اپلیکیشن ها و … ) به جستجو می پردازند.
با این اوصاف شانس شما برای تبدیل شدن به یک بیزنس بزرگ چقدر است؟ مسلما اگر محصولات و خدمات شما از کیفیت بالایی برخوردار باشد و همواره در دسترس باشید، از موجودی کالای لازم برخوردار باشید و نیازهای مشتری را تامین نمایید، این شانس بسیار بسیار بیشتر است.
می توانید در مدت زمان بسیار کوتاهی کسب و کار خود را به کل کشور گسترش دهید و از بزرگترین شهر تا کوچکترین روستاها در دورافتاده ترین نقاط کشور مشتری جذب نمایید و محصولات خود را به فروش برسانید.
اما کسب و کارهای اینترنتی چه ویژگی های بارز دیگری دارند که آن ها را از شکل فیزیکی کسب و کار متمایز می کند؟
در بخش قبل به نمونه هایی از کسب و کارهایی که در یکی دو دهه اخیر در دنیا و ایران بوجود آمده و به شرکت هایی پیشرو در حوزه کاری خود تبدیل شده اند اشاره کردیم. با نگاهی دقیق تر می توان گفت که همه آن ها دارای چند ویژگی مشابه می باشند:
- اول اینکه، این کسب و کارها همگی رشدی بسیار سریع و فوق العاده ای را تجربه کرده اند؛
- دوم آنکه، همگی آن ها با بکارگیری ایده هایی بر منابع و دارایی هایی که در مالکیت آن ها نبوده و در اختیار سایر افراد بوده است، کنترل پیدا نموده و سریعا رشد کرده اند
- سوم آنکه در بخش های مختلف صنعت، خدمات و … می توان بیزنس های مشابه آن ها را یافت یا مثال هایی زد که می توان همان ایده های پشت آن ها را برای راه اندازی و رشد کسب و کاری جدید بکار گرفت.
یکی از تفاوت های مهم این پدیده ها با کسب و کارهای سنتی، تفاوت در بیزنس مدل یا مدل کسب و کار است. این کسب کارها برخلاف کسب و کارهای سنتی که از مدل کسب و کار خطی (Traditional Pipeline Business Model) استفاده می کنند از مدل کسب و کار پلتفرمی استفاده کرده اند.
در نوشتاری دیگر به بررسی بیشتر این مدل پرداخته ایم که می توانید آن را در مقاله کسب و کارهای پلتفرمی مطالعه نمایید.
انواع کسب و کار اینترنتی
کسب و کارهای الکترونیکی بسته به اینکه دوطرف معامبه چه افراد یا سازمان هایی باشند به انواع مختلفی تقسیم می شوند. با توجه به این امر روابطی شکل می گیرد که به صورت زیر است:
- B2B یا BUSINESS TO BUSINESS (واحد تجاری با واحد تجاری)
- B2C یا BUSINESS TO CONSUMER (کسب و کار با مصرف کننده یا مشتری)
- C2C یا CONSUMER TO CONSUMER (مصرفکننده با مصرفکننده)
- B2G یا BUSINESS TO GOVERNMENT (کسب و کار با دولت یا بخش دولتی که عمدتا سازمان های دولتی به عنوان نماینده دولت هستند)
وااااای! من برای کسب و کارم نیاز به وب سایت دارم
بله دقیقا همینطور است! داشتن وب سایت بخشی جدایی ناپذیر از استراتژی کسب و کار شماست.
گذشته از مزایایی که در این مقاله بیان کردیم، بازاریابی برای کالاها و خدمات شما مهمترین مزیت یک وب سایت است.
افراد ابزارهای تبلیغاتی چاپی مانند کارت ویزیت، تبلیغات در مجله و آگهی های تبلیغاتی را به راحتی فراموش می کنند. آگهی های بازرگانی تلویزیونی و رادیویی محدودیت زمانی و محدودیت در پخش دارند.
اما یک وب سایت محلی دائمی با امکاناتی نامحدود برای اطلاعاتی که یک کسب و کار برای رشد و حرکت روبه جلود باید به مشتریان منتقل نماید را فراهم می کند.
چطور می توانم برای کسب و کارم وب سایت راه اندازی نمایم؟
سوال خوبی است! راه اندازی وب سایت آنچنان که فکر می کنید، کار مشکلی نیست. شما می توانید با استفاده از آموزش های گام به گام اسکایرون شخصا وب سایتی با امکانات و وِیژگی های دلخواهتان راه اندازی نمایید.
جمع بندی
در این مقاله به بررسی کلیاتی در خصوص روند تغییر محیط کسب و کار در دو دهه اخیر پرداختیم و اهمیت تغییر ذهنیت خود همسو با این تغییرات را گوشزد کردیم.
همچنین تفاوت های کسب و کارهای سنتی و آنلاین را مورد بررسی قرار دادیم و ویژگی های کسب و کارهای جدید را یادآور شدیم.
از اهمیت داشتن وب سایت برای کسب و کارها گفتیم و دلایل خود را نیز برای این ادعا ذکر کردیم و مختصری هم در خصوص روش های کسب درآمد از اینترنت صحبت کردیم.
مشارکت در بحث
به عنوان مثال ممکن است شما با کسب و کار یا فروشگاه یا هرچیزی از این دست آشنا باشید یا اطلاعاتی در خصوص نوع کسب و کار و مدل کسب درآمد آن داشته باشید که بخواهید آن را با ما در میان بگذارید.
حتما به این نکته هم توجه کنید که هر سوال یا بحث را در جای خود و در نوشته مربوط به همان مطرح نمایید.
منابع
در نگارش این مطالب از منابع زیر نیز استفاده شده است:
وب سایت گرویتیت وب دیزاین
چقدر خوبه که الان تو اینترنت همه جیز رو میشه پیدا کرد. قبلا باید کلی میگشتیم تا کسی رو پیدا کنیم که بهمون چیزی یاد بده یا مثلا واسه لوله بازکنی برچسب ها رو زیر و رو میکردیم که آیا یه آدم مطمئن واس چاه بازکنی پیدا میشه یا نه ولی الان دیگه از شیر مرغ تا جون آدمیزاد تو اینترنت هست. از اطلاعات عمومی ساده گرفته تا انواع آموزش های فنی و… رو میشه از تو اینترنت پیدا کرد. سوال اینه که میشه به همه اطلاعاتی که توی نت پیدا میشه اعتماد کرد؟ بهرحال بعضی چیزا مثل سلامت، موضوعات مهمیه..
سلام
بله کاملا درسته. حجم اطلاعاتی که الان در دسترس هست نسبت به 5 یا 10 سال پیش بسیار بیشتر شده و هر روز هم داره بر حجم این اطلاعات اضافه می شه.
صد البته باید به این نکته توجه کرد که تمامی این اطلاعات معتبر و مناسب نیست و باید با روش هایی این اطلاعات رو پالایش کرد و اطلاعات مناسب با منابع معتبر و موثق رو شناسایی کرد.
در حوزه های مختلف این مساله متفاوت هست. برخی حوزه ها مثل بهداشت و سلامت از حساسیت بیشتری برخوردار هست و نیازمند هست که حساسیت بیشتر به خرج داده بشه و شناخت بهتری از منابع و میزان اعتبار حاصل بشه.
طبیعتا به همه اطلاعات هم نمی شه اعتماد کرد و بسیاری از این اطلاعات صحیح نیستند چون از سوی منابع، افراد یا سازمان هایی مختلف و متفاوت و با سطح دانش یا تجربه متفاوت منتشر می شن و باید درستی اون منابع بررسی بشه و پیشینه و اعتبار افراد پشت هر کدوم بررسی بشه
معمولا هر مقاله یا نوشته خودش از منابع دیگری استخراج می شه که اعتبار اون منابع هم مساله بسیار حیاتی و مهمی هست